Salep

Kış günlerinde içimizi ısıtan, üzerine tarçın serpilmiş bir salebi doya doya içeriz, muhteşem bir tat ve harika bir kokusu vardır. Salep güzel bir içecek olduğu gibi faydaları vardır. Orkideler ailesinin (Orchidaceae) toprak altı yumrularından elde edilen tel köklü otsu bir bitkidir. Kökün de 2 tane yumru vardır, gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Salep olarak kullanılan yeri, köklerindeki yumrularıdır. Salep yumruları, müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde ise glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında, şiştiği için yaygın şekilde dondurma hammadesi olarak kullanılır.
Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandırır.

Salep:
Malzemeler:
(1 Litre Salep için)

1 litre soğuk süt (%0 yağlı)
1 çay kaşığı salep (aktardan biraz saf salep alınız)
1 çay kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Biraz tarçın
Biraz toz şeker (4 tatlı kaşığı)

Yaklaşık 4 porsiyondur. 1 porsiyon 180 kal.

Eşdeğer düşünürsek 1 bardak süt vet 1 meyve veya tam buğdaylı tost vet çay ile yaklaşık aynı kalorileri içerir.

YAPILIŞI…
1 tepeleme tatlı çay kaşığı salep ve 1 tepeleme çay kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin. Bir yandan ocakta 1 litre süt kaynatın. Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın. Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 1 paket vanilya ekleyin. Sevdiğiniz kupanıza doldurup, bol tarçın ilavesiyle yudumlayabilirsiniz. Genellikle fazla yapıp, kalanı soğuyunca buzdolabına kaldırılır. Sonraki birkaç gün boyunca, içeceğiniz kadarını ısıtıp içebilirsiniz.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı