Sarımsak ve Soğan Kokusundan Kurtulma Yöntemleri

Sarımsak ve soğan yemeklere lezzet katar ve sağlık açısından oldukça faydalı oldukları için tüketilmeleri önerilir. Ne yazık ki her ikisi de özellikle çiğ olarak tüketildiğinde ağızda ve hatta vücutta kötü bir kokunun oluşmasına neden olur. Bu kötü koku kişinin nefesinde saatlerce hatta gece boyunca kalabilir. Bu nedenle de pek çok kişi çiğ soğan ya da sarımsak tüketiminden kaçınır.

Soğan ve sarımsağın ağızda bıraktığı kötü koku bileşiklerinde bulunan ve sülfür içeren kimyasallardan kaynaklanır. Soğan ve sarımsakta kötü kokuya neden olan bileşikler şunlardır:

Alisin: Sarımsakta bulunan alliin adlı madde sarımsak dişlerinin hava ile teması neticesinde alisin adlı maddeye dönüşür ve alisin de sülfür içeren pek çok bileşiğe dönüşerek sarımsağın o hoş olmayan kokusuna neden olur.

Alil metil sülfür: Soğan ve sarımsak kesildiğinde salınan bileşiklerdir. Kan dolaşımı yoluyla akciğer ve cilde kadar ulaşır.

Sistein sülfoksit: Soğan ve sarımsak yenildikten hemen sonra nefeste hoş olmayan kokuya neden olan bileşiktir.

Soğan ve Sarımsak kokusuna karşı 10 yöntem

Soğan ve sarımsağı tadını sevmiyorsanız bile sağlığınız için sayısız faydalarını düşünerek tüketmelisiniz. Ağzınızda bırakacağı kötü kokudan ise şu yollara başvurarak kurtulabilirsiniz.

  1. Su için: Yemekten sonra su içmek diliniz ve dişlerinizde kalan soğan ve sarımsak artıklarını yok etmenizi sağlar. Ayrıca ağzınızda oluşan ve kötü kokuya neden olan bakterilerin de önemli bir kısmını su içerek yok edebilirsiniz.
  2. Fırça ve diş ipi kullanın: Kötü nefes kokusuna neden olan bakteriler genellikle diş ve dişetlerinizde oluşan plaklardan kaynaklanır. Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak bu bakterilerin sayısını önemli ölçüde azaltabilir, plak ve gıda kalıntıları gibi kötü kokunun nedenlerini ortadan kaldırabilir.
  3. Dilinizi temizleyin: Diş fırçası ya da dil temizliği için kullanılan aparatları kullanarak dilinizi de temizlemelisiniz. Özellikle dilin arkası bakterilerin toplanması için ideal yerdir.
  4. Gargara kullanın: Özellikle nane içeren gargaralar soğan ve sarımsak kokusuna karşı etkili olabilir. Bazı çalışmalar, klor dioksit içeren gargaraların plak, bakteri ve gıda kalıntılarının ağızdan uzaklaştırılmasında etkili olduğunu göstermiştir.
  5. Taze sebze ve meyve yiyin: Yemek sırasında ve sonrasında tüketilen taze sebze ve meyveler ağız kokusunu gidermeye yardımcı olabilir. Bir araştırmada çiğ elma ve marul yemenin sarımsak kokusunu önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.
  6. Maydanoz yiyin: Soğan ve sarımsak kokusunu gidermede en eski yöntemlerden biri maydanoz yemektir. Maydanoz damağı temizler ve hoş olmayan ağız kokularını giderir.
  7. Elma sirkesi için: Bazıları suya katarak elma sirkesi içmenin soğan ve sarımsak kokusunu gidermeye yardımcı olduğunu bildirmiştir. Fakat bu konuda bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.
  8. Yeşil çay için: Yemeklerden sonra yeşil çay içmek ağız kokularını hafifletebilir. Bir çalışmada nane ve maydanoz yağı içeren ürünlere göre yeşil çayın ağız kokusunu daha fazla giderdiği belirlenmiştir.
  9. Sakız çiğneyin: Özellikle naneli sakızlar ağız kokusunu gidermeye yardımcı olmaktadır. Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırarak bakterilerin ve gıda kalıntılarının ağızdaki varlığını azaltmayı da sağlar.
  10. Süt için: Soğan ya da sarımsak içeren bir yemek sonrasında içilen bir bardak süt sülfür içeren bileşiklerden kaynaklı kötü kokunun azaltılmasına yardımcı olur. Araştırmalar tam yağlı sütlerin yağsız sütlere kıyasla kötü kokuyu gidermede daha etkili olduğunu göstermiştir.
  11. Limonlu su için: Limon suyu soğan ve sarımsak kaynaklı kötü kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Bir bardak suya bir yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
  12. Karanfil çiğneyin: Pek çok restoranda ve özellikle işkembe salonlarında hesabı ödemeye gittiğinizde kasanın yanında mutlaka karanfil bulunur. Çünkü karanfil çiğnemek ağız kokusunu almada en etkili besindir. Karanfili çiğnediğinizde ağızdaki kotü koku yerini keskin bir karanfil konusuna bırakır.