Sebze Ve Meyve Yemek Psikolojiye İyi Gelir

Meyveler ve sebzeler sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazlarıdır ancak yararları sadece fiziksel sağlıkla sınırlı değildir. Yeni bir araştırmaya göre meyve ve sebze tüketiminin arttırılması yalnızca iki haftada psikoloji üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.

Yeni Zelanda Otago Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yürütülen araştırmada her gün eksta sebze ve meyve tüketen genç erişkinlerin iki hafta sonra motivasyonlarının ve yaşam enerjilerinin arttığı belirlendi. Araştırma bulguları PLOS One Dergisinde yayımlandı.

Beslenme otoritelerine göre genel olarak günde iki porsiyon meyve ve üç porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Benim önerim ise sebze tüketiminin daha da arttırılması gerektiği yönündedir. Bir orta boy elma, portakal, patates ya da kırmızı biber bir porsiyona karşılık gelir.

Sağlıklı bir diyetin parçası olan sebzeler ve meyveler; obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinde risk azaltıcı etki göstermektedir.

Geçmiş yıllarda yapılan bazı çalışmalarda sebze ve meyve tüketiminin mental sağlığı olumlu etkilediği gösterilmişti. Bu yeni araştırma ise mevcut çalışmaları bir ileri boyuta taşımaya yardımcı oldu.

Araştırmada 18 ile 25 yaşları arasında 171 genç dahil edildi ve bu kişiler iki hafta süresince iki gruba ayrıldı.

İlk grup normal beslenmelerine devam ederken diğer gruba her gün ilaveten iki porsiyon sebze ve meyve verildi.

Çalışmanın başında ve sonunda kişiler motivasyon, canlılık, depresyon ve kaygı düzeyleri gibi mental sağlık açısından değerlendirilmelere tabi tutulmuşdular

İki hafta boyunca ekstra meyve ve sebze verilen katılımcılar arasında 3.7 porsiyon ile bu gruptaki gıdaları en fazla tüketenlerde, psikolojik iyileşme en yüksek düzeyde gerçekleşti. Bu katılımcılarda özellikle motivasyon ve yaşam enerjisi artışı sağlandı. Diğer katılımcılarda ise psikolojik açıdan bir gelişme görülmedi.

Depresyon belirtileri ve kaygı durumları açısından grupların hiçbirinde iyileşme belirlenemedi. Araştırmacılar, depresyon belirtileri ve kaygıya ilişkin çalışmaların genellikle uzun dönemli olarak yürütüldüğünde sonuç alındığını ve bu sebeple sadece iki hafta devam eden kendi çalışmalarında bu anlamda veri elde edemediklerini belirttiler.

Araştırma sebze ve meyve tüketiminin, kısa zamanda, psikolojiye nasıl olumlu etki gösterebildiğini ortaya koyması açısından oldukça önemli. Eğer bu gruptaki gıdaları yeterince tüketmiyorsanız hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınız için yeniden düşünmelisiniz.