Şeker Baş Ağrısı Yapar Mı?

Çok fazla veya çok az şeker yiyerek kan şekeri düzeylerinde oluşan değişiklikler bazen baş ağrılarını tetikleyebilir.

Baş ağrıları şiddetine bağlı olarak yaşam kalitesini düşürür ve son derece can sıkıcı zamanlar geçirilmesine neden olabilir, bu sebeple baş ağrılarının kaynaklarını belirlemek herkes için çok önemlidir.

Kan şekeri seviyeleri ve hormonal değişiklikler baş ağrısına neden olmada rol oynayabilir ve tükettiğiniz şeker miktarları her ikisini de etkileyebilir.

Şeker başınızı ağrıtabilir mi?

Evet bu olası bir durumdur. Hem çok fazla hem de çok az şeker baş ağrısına neden olabilir.

Çok fazla şeker veya rafine karbonhidrat tüketmek, yüksek kan şekeri seviyelerine veya tıbbi adıyla hiperglisemiye neden olabilir. Tam tersi olarak çok az şeker ya da çok düşük karbonhidrat alımı, düşük kan şekeri seviyelerine (hipoglisemiye) yol açabilir.

Düşük kan şekerinde, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Özellikle de insülin kullanan kişilerin düşük kan şekeri seviyelerine sahip olma riski daha yüksektir.

Yüksek kan şekeri, çok fazla şeker tüketenleri, insülin direnci olanları ve şeker hastası kişileri etkileyebilir.

Şeker hastalığı

Bir kişi şeker hastası olduğunda, vücudu doğal olarak kan şekeri seviyelerini düzenleyemez. Kan şekeri seviyelerini yönetmek için ilaç, diyet veya yaşam şeklinde değişimler yapması gerekir.

Bunu yapılmazsa, kan şekeri seviyeleri çok yükselebilir veya çok düşebilir ve bu da baş ağrısı ve diğer bazı belirtilere neden olabilir.

İlaç kullanılmaz, diyet uygulanmaz ve doğru yaşam şekli benimsenmezse diyabet, kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir. Bu beyne giden kan dolaşımını değiştirebilir ve baş ağrısı riskini artırabilir.

Kan damarlarında hasar oluşması, baş ağrısına neden olan kalp ve beyin rahatsızlıkları riskini de artırabilir. Ani ve şiddetli bir baş ağrısı kişinin inme geçirdiğinin bir işareti olacak kadar önemlidir.

Migren kaynaklı baş ağrısı

Öğün atlamak veya besleyici yiyecekler yerine şekerli gıdalar yemek migren ataklarını harekete geçirebilir.

Şekerli yiyecekler yemek vücudun fazladan insülin üretmesine ve salgılamasına neden olabilir. Bu durum, şeker düşüşüne ve düşük kan şekeri seviyesine yol açar. Düşük glikoz seviyeleri, bazı insanlarda migreni tetikleyebilir.

Bununla birlikte, migren ve şeker arasındaki bağlantı konusunda netleşmiş veriler bulunmakmaktadır. Çünkü farklı çalışmalarda farklı sonuçlar elde edilmiştir.

Migren tetikleyicileri kişiden kişiye değişir, migren sorununuz varsa bunun ne zaman ve nasıl meydana geldiğinin kaydını tutmak şekerin tetikleyici olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Şeker yoksunluğu kaynaklı baş ağrısı

Şeker alışkanlık yaratabilir. Bağımlılık yapan uyuşturucu maddeler gibi şeker de benzer şekilde beyin aktivitesi değişikliklerine neden olabilir.

Şeker bağımlısı kişilerde normalden daha az şeker yemek şeker yoksunluğuna neden olabilir ve baş ağrısını tetikleyebilir. Örneğin normalde çok şeker ya da basit karbonhidrat tüketirken diyete başlayarak bunları sınırlandırdığınız ilk gün baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Bir araştırmada, yüksek düzeyde şekere maruz kaldığında beynin daha fazla dopamin ürettiğini ortaya çıkarılmıştır. Aynı çalışma, şeker yoksunluğu yaşayan deney farelerinde dopamin seviyesinin azaldığını kaydetmiştir.

Dopamin, zevk, motivasyon ve ruh halinde önemli roller üstlenen bir nörotransmiterdir. Dopamin ayrıca bağımlılıkla bağlantılı olabilir.

İnsanlar aniden şeker yemeyi bıraktıklarında, beyinleri muhtemelen baş ağrılarını tetikleyen bir geri çekilme durumuna girebilir. Şeker tüketimini kademeli olarak azaltmak bu belirtileri azaltabilir.

Tedavi ve korunma

İnsanlar hafif ila orta dereceli baş ağrılarının çoğunu reçetesiz ağrı kesicilerle tedavi edebilir ve istirahat ile sorunlarını giderebilir.

Bununla birlikte, sürekli baş ağrısı yaşanıyorsa muhakkak doktora gidilmelidir. Kan şekeri seviyeleri ölçülmeli veya başka bir sağlık sorunu yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmelidir.

Şeker kaynaklı baş ağrısından kaçınmak için insanlar şunları yapabilir:

-Öğün atlamamak ve sağlıklı beslenmek.

-Basit karbonhidratlar (örn. beyaz unlu mamuler) ve şekerli gıdalar yerine meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar gibi işlenmemiş, kompleks karbonhidratları seçmek.

-Diyabet yönetimi için doktorun talimatlarına sıkı sıkı uymak.

-Düzenli olrak egzersiz yapmak

– İçecek seçimlerine dikkat etmek. Şekerli gazlı içecekler hazır meyve suları vb. yerine su, ayran, maden suyu vb. içmek.

Baş ağrısını önlemenin diğer yolları şunlardır:

– Susuz kalmamak: Vücudun susuz kalması baş ağrılarına neden olabilir. Bol su içmek susuzluk kaynaklı baş ağrılarını önler.

– Yeterince uyumak: Çok fazla veya çok az uyku baş ağrısına neden olabilir.

– Stresi yönetmek: Spor, egzersiz yapmak ya da yoga, meditasyon yöntemleri stresin azaltılmasına yardımcı olabilir.

– Günlük tutmak: Bir günlük tutmak, baş ağrılarını ve olası nedenlerini buna kaydetmek, baş ağrısı tetikleyicilerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Sonuç

Çoğu insan için ölçülü miktarlarda şeker tüketimi güvenlidir. Şeker kaynaklı baş ağrıları genellikle kan şekeri seviyelerindeki ani değişikliklerden kaynaklanır. Diyabet hastalarının şeker tüketimine bağlı baş ağrıları yaşaması diğer insanlara kıyasla daha olasıdır.

İnsanlar genellikle baş ağrılarını ağrı kesicilerle tedavi edebilirler, ancak kronik veya tekrarlayan baş ağrıları olan herkes bir doktora başvurmalıdır.