Sıcak çay, pek çok toplumda kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Bizde ise çayın yeri daha da özeldir. Yaz kış fark etmeden kahvaltıda başlayan çay içme alışkanlığı gün boyunca devam eder. Çayın içeriğinde bulunan polifenoller antioksidan etkilidir ve sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Bu bağlamda ölçülü tüketilen çayın sağlığımıza yararlı olduğunu söylemek mümkündür. Ne var ki yeni bir araştırmada sıcak içilen çayın sağlık açısından bazı riskleri beraberinde getirdiği ortaya konmuştur.
Pekin Üniversitesi’nden araştırmacıların bulgularına göre içilen çayın sıcaklık derecesi sağlığı etkileyecek derecede önemlidir. Çalışmada sıcak çay özofagus kanseri ile ilişkili bulunmuştur.
Yemek borusu kanseri olarak da bilinen özofagus kanserinde gelişen tümör, yemek borusunun içinde aşağıya, yukarıya ve içeriden dışarı doğru yayılım yapar. Aynı zamanda lenf ve kan damarları yoluyla da vücudun diğer alanlarına sıçrayabilir.
Araştırmacılara göre düzenli olarak sıcak çay içenler arasında özellikle sigara ve alkol kullananlar özofagus kanseri açısından yüksek risk altındadır.
Annals of Internal Medicine Dergisinde yayınlanan araştırmanın detaylı verileri ürküten sonuçlar ortaya koymuştur.
Kanser riskinde 5 kat artış
Araştırma ekibi, Çin toplumunda, yüksek sıcaklıkta içilen çay ile özofagus kanseri arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmak üzerine çalışmıştır. Çin, en çok çay tüketilen ülkelerin başında gelmenin yanı sıra bu tür kanser vakalarının da en yüksek görüldüğü ülkedir.
Çinli erkeklerin sadece sıcak çaya değil aynı zamanda sigara ve alkole olan düşkünlüğü de söz konusudur.
Araştırmacılara göre sigara ve alkolle birlikte çaydaki bileşikler ve sıcak çay tüketiminin birleşimi sağlığı tehdit etmektedir.
Çin’de kalp hastalıkları, kanserler ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişimine ilişkin bilgi toplama amaçlı yürütülen China Kadoorie Biobank çalışmasındaki veriler araştırma kapsamında incelenmiştir.
Tutarlı sonuçlar elde edebilmek için halihazırda kanser olanlar ile çay, sigara, alkol içmeyi bırakmış olanlar çalışmanın kapsamından çıkarılmıştır. Sonuçta, bunlar dışında kalan ve yaşları 30-79 arasında olan 456.155 kişiye ait veriler analiz edilmiştir.
Bu kişilerin sağlığındaki değişimler ortalama 9.2 yıllık bir süre zarfında izlenmiştir. Bu süre içinde araştırmaya dahil edilen kişilerden 1731’inde özofagus kanseri teşhisi konmuştur.
Sıcak çay içme, sigara ve alkol kullanma alışkanlığı olan kişilerin bu üç alışkanlığı olmayan yaşıtlarına kıyasla özofagus kanserine yakalanma riskinin beş kat fazla olduğu belirlenmiştir.
Ne var ki, sadece sıcak çay içip sigara ve alkol kullanmayan bireylerde özofagus kanseri riskinin arttığına dair bir veri elde edilememiştir. Bunun ışığında araştırmacılar, sıcak çayın tek başına değil, üç davranışın(sıcak çay, sigara ve alkol) uyumlu bir etkisinin risk faktörü oluşturduğu sonucuna varmıştır.
Araştırmacılar sigara ve alkol tüketiminden vazgeçilmesini önermiş, eğer bunlardan vazgeçilemiyorsa, bu kişilerin yüksek sıcaklıkta çay içmekten kaçınmalarının en iyi yol olacağını belirtmiştir.