Daha önceki bulguların aksine, geniş bir bilimsel veri tabanının alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilmesi sonrasında, kahve ve çay gibi sıcak içeceklerin tüketiminin boğaz ve yemek borusu kanserine neden olabileceği DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından açıklandı.
USC’s Mariana Stern ve 10 farklı ülkeden 22 bilim insanına göre 65 derece ve üzerindeki ısılarda tüketilen içecekler yemek borusu kanserine neden olabilir. DSÖ’nün Fransa’nın Lyon kentindeki uluslar arası kanser araştırmaları merkezinde toplanan bu bilim insanları kahve, çay ve mate gibi sıcak içeceklerin kanser üzerine etkisini değerlendirdiler. Bu çalışmanın sonuçları ise 15 Haziran’da Lancet Dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, sıcak içeceklerin keyfini çıkarın fakat çok sıcak olmamasına dikkat edin şeklinde açıklamada bulundular. Çok sıcak içeceklerin yemek borusunda hücre hasarına ve dolayısıyla kanser oluşumuna neden olabileceğine dair fiziksel kanıtlar bulunduğunu paylaştılar.
Bu bilim insanları grubu 20 farklı kanser türü üzerinde yapılan 1000 den fazla araştırma üzerinde çalıştılar. Araştırmacılar, sıcak içeceklerin kanser etkisi olabileceğini belirterek bu içecekleri yüksek ısıda kızartmalar, DDT(tarım ilacı), kırmızı et tüketimi ve insan papilloma virusü ile aynı kanserojen kategorisinde gösterdiler.
Araştırma bulguları böyle fakat pek çoğumuz çay ya da kahve gibi sıcak içeceklere tutkunuzdur. Hele ki ülkemiz çay tüketiminde lider bir ülke. Hal böyleyken bu içeceklerin tüketimini sınırlandırmalı mıyız? Hayır. Sorun onlarda değil onların yüksek ısıda tüketilmesinde.
Çay, kahve ya da bitki çayları gibi sıcak içeceklerin insan sağlığı üzerinde sayısız faydası bulunmaktadır. Bu bitkiler aslında bırakın kanserojenik olmayı aksine bazı kanser türlerine karşı önleyici etkileri dahi mevcuttur. Örneğin günde 1 fincan kahve tüketimiyle karaciğer kanseri riski %15 azaltılabilmektedir. Kahvenin rahim kanserlerinde de etkili olabileceğine dair kanıtlar mevcuttur. Yeşil ve siyah çayın diş çürümelerine karşı koruyucu olduğu ve içeriklerindeki poliffenoller sebebiyle antioksidan olduğu da bilinmektedir. Antioksidan maddelerden zengin oluşları sebebiyle de kanser riskini azaltıcı etkileri bulunmaktadır.
Demlediğiniz çayınızı ya da hazırladığınız kahvenizi 65 derece ve altındaki bir ısıya kadar bekleterek içmeniz yüksek ısıdan kaynaklı zararlı etkilerinin önlenmesini sağlar. Daha Düşük bir sıcaklıktaki bu içecekler ise içerdikleri faydalar ile sağlıklı bir yaşam sürdürmenize katkı verecektir.