Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bal kabağı manav reyonlarında yerini almaya başladı. Aslında yemeklerde, çorbalarda, salatalarda ve mezelerde de kullanılabilecek bir sebze olmasına karşın bal kabağı deninceaklımıza gelen ilk ve tek şey kabak tatlısı oluyor. Bu yüzden yazının sonunda kitabımda da yazdığım alternatif bir kabak tatlısı tarifini vereceğim. Ama önce bal kabağının besin içeriğine ve sağlığımız üzerindeki faydalarına bakalım.
Bal kabağı antioksidan özelliği olan karotenoidlerden çok zengin bir besindir. Bal kabağında bulunan alfa karoten, beta karoten ve beta kriptoksantin sinerji oluşturarak vücutta A vitaminine dönüşürler. 100 gram bal kabağı tüketildiğinde günlük A vitamini ihtiyacının tamamı hatta daha fazlası karşılanır. A vitamini bağışıklığın güçlendirilerek enfeksiyonlarla mücadele edilmesinde etkilidir.Bağışıklığın zayıflamasına bağlı oluşabilecek kanserler ve kalp hastalıklarının önlenmesinde rol oynar. Beta karotenin sigara kullananlarda akciğer kanseri riskini azalttığına ilişkin veriler bulunmaktadır. A vitamininin göz sağlığı üzerinde etkili olduğu da bilinmektedir. Özellikle ileri yaşlarda oluşabilecek görme bozukluklarının önlenmesine katkı sağlar.
Bal kabağı, müthiş bir A vitamini kaynağı olmasının yanı sıra yine antioksidan vitaminler olan C ve E vitaminlerini de iyi miktarlarda içerir. 100 gram bal kabağı tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın%15’ini ve E vitamini ihtiyacınızın%5’ini karşılayabilirsiniz. Bu 3 önemli antioksidan vitaminden zengin oluşu bal kabağını yaşlanmayı geciktirici bir besin haline getirir ve kanserlerden kalp hastalıklarına, alzheimerden artrite kadar pek çok hastalığa karşı etkili kılar.
Bal kabağı kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, fosfor,bakır ve manganez gibi pek çok minerali içerir ancak onu daha değerli kılan özelliği potasyumdan zengin oluşudur. 100 gram bal kabağı tüketerek günlük potasyum ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilirsiniz. Potasyum kan basıncını düzenler,kalp ritminin bir düzen içinde çalışmasına yardımcı olur. Potasyumun tansiyonun düşürülmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.Yetersizliğinde kaslarda güç kaybı, halsizlik kalp ritm bozukluğu ve cilt kuruluğu görülebilir.
Bal kabağı bir diğer önemli bileşeni triptofan adlı aminoasittir. Triptofan geceleri daha rahat ve derin uyunmasına yardımcı olur. Triptofan melatonin ve serotonin üretiminde rol oynayarak daha keyifli ve mutlu olmanıza da yardımcı bir besin ögesidir.
100 gram bal kabağı tüm bu saydığım faydaları sadece 26 kalori karşılığında size verecek. Bu da onu fit ve sağlıklı olmak isteyenler için daha cazip kılmıyor mu?
Diyetten İllallah Tatlısı:
Malzemeler(5 kişilik):
Balkabağı, 500 gr.
Pekmez, 10 çorba kaşığı
Tahin, 5 tatlı kaşığı
Ceviz, 5 adet, dövülmüş
Yapılışı:
Bal kabağının kabuğunu temizleyin ve 5 parçaya bölün. Bal kabaklarının üzerine pekmezi kaşıkla döküp biraz bekletin. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra her porsiyonun üzerine 1 tatlı kaşığı tahin ve 1 dövülmüş cevizi koyarak servis yapın.
Diyetten İllallah (bal kabağı) tatlısı diğer pek çok tatlı alternatifine göre hem daha düşük kalorili hem de daha sağlıklı. Üstelik sağlık açısından pek çok faydasını saydığım bal kabağının yanı sıra esansiyel yağ asitlerinden zengin olan ceviz ve tahin bu tatlıyı daha da özel kılıyor.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı