Siyah Çay Kilo Verdirir mi?

Artan obezite oranları, araştırmacıları kilo verme stratejileri konusuna odaklamış ve pek çok çalışma buna yönelik verilere ulaşma amacıyla yürütülmüştür. Aynı strateji doğrultusunda yapılan yeni bir araştırmada siyah çay tüketimi ile kilo verme ilişkisine bakılmış ve siyah çayın kilo vermeyi teşvik edebileceğine dair bulgular ortaya konmuştur.

Siyah çay ülkemizde son yüzyılda yaygınlaşmış ve neredeyse milli içeceğimiz haline gelmiştir. Öyle ki, Türkiye’de tüketilen çayların kaba bir tahminle %90’ından fazlasının siyah çay olduğunu söyleyebiliriz.

Siyah çay hem sağlığa faydaları hem de kilo vermeye katkısı açısından bugüne kadar yeşil çayın gölgesinde kalmış olsa da bu yeni araştırma siyah çayın kilo vermedeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır.

Araştırma Bulguları

Çalışma dört gruba ayrılmış fareler üzerinde yürütülmüştür. Birinci grup fareler yüksek yağlı ve yüksek şekerli diyetle, ikinci grup fareler yeşil çay takviyeli yüksek yağlı ve yüksek şekerli diyetle, üçüncü grup fareler siyah çay takviyeli yüksek yağlı ve yüksek şekerli diyetle ve dördüncü grup fareler düşük yağlı ve yüksek şekerli diyetle beslenmiştir. Bu diyetler farelere 4 hafta süresince uygulanmıştır.

Çalışma süresince, farelerden karaciğer dokuları alınarak yağ depoları ölçümlenmiş ve ayrıca bakteriyel çeşitliliği değerlendirmek üzere kalın bağırsaktan örnekler alınmıştır.

4 hafta sonunda hem yeşil çay hem de siyah çay takviyesi alan gruplardaki farelerin, aynı diyeti çay takviyesi olmadan tüketen farelere kıyasla kilo verdikleri, kilo verişlerinin düşük yağlı – yüksek şekerli diyetle beslenen farelerle benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.

Çay gruplarındaki farelerin yağsız vücut kütlesi ile ilişkilendirilen bağırsak bakterilerinde artış ve obezite ile ilişkilendirilen bağırsak bakterilerinde azalma görülmüştür.

Çalışmayı ilerleten araştırmacılar siyah çayın, yeşil çaydan farklı bir şekilde kilo vermeyi teşvik ettiğini görmüşlerdir.

Araştırmacılar, yeşil çay moleküllerinin çok daha küçük yapıda olduğu için emilimin kolaylaştığı ve bu moleküllerin karaciğere doğrudan ulaşarak enerji metabolizmasını değiştirdiğini belirlemişlerdir. Oysaki siyah çay molekülleri çok daha büyük yapıda olduğundan emilimleri yeşil çaydan farklıdır. Bunlar büyük ölçüde bağırsakta kalırlar ve burada kilo vermeyi teşvik eden bağırsak bakterilerini arttırarak karaciğer enerji metabolizmasını kontrol etmeye yardımcı olan metabolitleri oluştururlar.

Siyah çay grubundaki farelerde Pseudobutyrivibrio adlı bakteri düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur ki araştırmacılara göre bu bakteri enerji metabolizması üzerinde etkili olabilmektedir.

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütülen bu çalışmanın bulguları Avrupa Beslenme Dergisinde (European Journal of Nutrition) yayınlanmıştır.