“SU”YU TANIYOR MUSUNUZ?
Her sabah yıkanıp temizleniyoruz, bakteri oluşumunu engelliyoruz. Peki vücudunuzun, organlarınızın içten temizliği nasıl olacak…
VÜCUDUNUZDA TEMİZLİK İÇİN BOL BOL SU İÇİN
“SU”yu biraz daha tanımanızı istedim. Siz bu yazıyı okurken yeter artık hep su iç deniliyor öğrendik artık bu işi diyebilirsiniz. Yeteri kadar içtiğinizi düşünseniz bile, etrafınızda bazı sevdikleriniz “su”yu tanımıyor olabilirler. Bu yazıyı onlar için yazdım okuyanlar mutlaka paylaşsın….
Sürekli televizyonlar da moda diyetler de şarlatan diyetlerinde duyuyoruz. Her sabah kalkın sıcak limonlu ve sirkeli su için. “HIMM evet içelim midemiz delinsin hastane hastane dolaşalım” diyesim geliyor.
Önce şu bilgiyi vereyim sıcak su gidip sizin yağ hücrelerinize pıt pıt pıt pıt eritmiyor ısısından dolayı. Ancak daha uzun süre tok tutuyor çünkü mide de 80 dakika gibi bir süre kalıyor. Soğuk su ise hemen atılıyor mideden yaklaşık 20 dakika…
Su aslında hayattır . Her besinde su bulunur. Vücudumuz için de su çok önemlidir. Açlığa çok uzun günler dayanabiliriz ancak susuzluğa hayır. Böbrekler hemen iflas eder. Su vücut sıvılarını dengeler, gözyaşı, tükürük, mukozalar, akciğer sekresyonu, böbreklerin yıkanması, tansiyon kontrolü, ve lenf sistemi için gereklidir.
Su içmek sıcak havada serinlik verir soğuk ta ise vücut ısısını dengeler.
Kısaca, su insan vücudunda ve yeryüzünde her yerde bulunan çok önemli bir maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir.
Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının ortalama olarak % 55- 75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye göre değişir. Vücut yapısı ,kas yapısı, yağdokusu,yaş,boy hepsi etkilidir. Kas yoğunluğu arttıkça vücudun su oranı artar. Çünkü su hem kasın içinde vardır hem de harcana bazal metabolik hız da artmıştır. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan su tüketimi de artmıştır. Aslında vücutta tüm dokular da belli miktarlarda su vardır. Kan % 83 , Kas % 73 , Vücut yağı % 25 , Kemikler % 22
Hep sorulan bir soru ben ne kadar su içmeliyim? İşte size çok önemli bilgiler. Günlük tüketilen sıvılar su yerine geçer. Dolayısıyla içtiğiniz her sıvıyı su yerine sayabiliriz. Sadece asitli içecekler, alkol ve kafein içerenler hariç.
O halde, günlük sıvı ihtiyacımız ne kadardır?
Su ihtiyacınız harcadığınız enerji miktarına bağlı olarak değişir. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1- 1,5 ml su gereklidir. Buna göre yetişkin bireylerin günlük ortalama 1,5- 2 L su alması yeterli olur. Aslında şöyle basit bir hesapla, 1200 kalori harcayan bir kişi 1200 ml sıvı alması yeterlidir.
Su vücuttan dört yolla atılıyor. Deri yoluyla: Ortalama 500 ml. Akciğerlerden: Ortalama 300 ml ( nefes alıp-verirken) Böbreklerden (idraryoluyla): Ortalama 1500 ml. Bağırsaklardan Ortalama 200 ml.
Peki su vücudumuza nasıl alınır. Metabolik olarak besin öğelerinin vücutta kullanılması ile oluşur. 1 g karbonhidrat = 0.6 g su , 1 g Protein = 0.4 g su 1g Yağ = 1.0 g su bırakır bu yolla vücutta yaklaşık 260 mL su oluşur. Besinler tüketildiğinde yapısında bulunan suda vücuda sıvı olarak gelir.. Örneğin sebze ve meyvelerin % 80- 90’ı sudur. Ayrıca içeceklerle su alınır. Havalar ısındığı zaman sıvı kaybı artar. En büyük organımız olan deri aracılığıyla terleme ile çok sıvı kaybı oluşur. Fiziksel aktivite esnasında ter ile çok sıvı atılır. Egzersiz sırasında yudum yudum mutlaka su içilmelidir. Ağır yanıklar ve enfeksiyon hastalıklarıda sıvı kaybını arttıran bir durumdur. Eğer vücudunuz su tutuyorsa lenf sistemi iyi çalışmıyor olabilir veya böbrek hastalıkları veya tuz alımınız çok yüksek olabilir.
Su tüketiminizi arttırmak için, gün içerisinde su molaları verebilirsiniz. Çantanızda su bulundurmak da, su içmenizi hatırlatmaya yardım edecektir. Aynı şekilde iş yerinde masanızda bir su şişesi bulundurmak veya su içemiyorsanız yeşil elma ve nane eklenmiş suyu hazır edersek lezzetlenmiş bir içecek oluşmuş olur.
KALORİSİZ YAZ İÇECEĞİ:
1 SÜRAHİ SUYUN İÇERSİNE 1 YEŞİL ELMA VE YARIM DEMET TAZE NANE KOYUN VE BİR GECE ÖNCEDEN HAZIRLAYIN. ERTESİ GÜN SÜZÜN VE YANINIZDA BU SUYU TAŞIYIN. GÖRECEKSİNİZ AROMALI BU SUYU ÇOK RAHAT TÜKETECEKSİNİZ.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı