Tahılların atası yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi neredeyse günümüzde her meslektaşım tarafından ve hocalarım tarafından en iyi tahıllar listesinde yer alıyor. Ben yulaf ezmesine besinlerin (tahılların) atası diyorum.

Beslenme alışkanlıkları içinde olmayan pek çok danışanım dahil lezzetli tahılı sevmeye başladı. Ne olursa olsun bu gıdayı beslenme alışkanlıklarınız içine ekleyin ve sevdiğiniz bir gıda haline getirin.
Hatta diyetinizde karbonhidratı düşük tutmak konusunda ısrarcı olan kişilerdenseniz yulaf sizin için biçilmez kaftan.Diyabet hastaları özelikle karbonhidrat tüketirken çok dikkat etmektedirler.Ancak diyabet hastalarının günde bir kez yulaf ezmesi yemesi gerektiğini özellikle vurgulamam gerekli.Yine sporcuların beslenmeleri içinde de %100 vücut proteinine dönüşen yumurtanın yanında altın değerinde bir karbonhidrat kaynağı olan yulaf hali hazırda olmalıdır.

Peki; yulaf ezmesini herkesin sağlıklı yiyeceğinin başına oturtan şey nedir?Şüphesiz içeriğinde ki lif kaynakları. Yulaf müthiş bir lif kaynağı ve gerekli her iki lif türünü bünyesinde bulunduran mucize tahıl konumundadır. (%55 çözünebilir ve %45 çözünmez lif.)

Ancak yulafta ki betaglukan olarak bilinen çözünebilir lif, yulaf ezmesine taşıdığı yüksek besinsel değeri veren tek maddedir.

YULAF EZMESİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİR KASLARINIZI BESLER ,KAN ŞEKERİNİ DENGELER,KALP SAĞLIĞINI KORUR

Beta glukan aslında uzun bir glikoz molekül dizini olarak bilinen bir tür polisakarittir.

1-Beta glukan kolesterol seviyesinin düşmesine yardım eder,

2-Kardiyovasküler rahatsızlık ve inme riskini önemli derecede azaltır.

3-Beta glukanlar vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşıverdiği tepkiyi destekleyip güçlendirerek bağışıklık sistemini geliştirir.

4-Vücutta ki kanser hücrelerinin öldürülmesin de etkili olup olmadığı konusunda birtakım araştırmalar hala devam etmektedir. Bu araştırmaların bir kısmı gerçekten de ümit vericidir.

5-Yulaf ezmesinin glisemik yükü de oldukça düşüktür ki bu ,kan şekeri üzerinde çok ama çok az etkisi var demektir. Tip -2 diyabet hastaları için de beta glukanlar faydalı gibi görünmekte çünkü beta glukanlar kan şekerinin dengelenmesinde çok etkilidir.

6-Yulaf ta sadece bu besine özel bir polifenol antioksidan olan avenant bramide bulunur. Bu maddenin antiiflammatuar etkisinin ve kalp sağlığı için faydalı olduğunu son araştırmalarda görmekteyiz.
7-Aynı zamanda fosfor,potasyum,selenyum,manganez ve birkaç milligram da demir içerir.

ZARARI VAR MI?
Yulaf ezmesinin tüketilmemesi gereken duruma gelince, yulaf ezmesi tüketimi konusunda dikkatli olması gereken iki grup insan var.

1-Gluten duyarlılığı olanlar. Çölyak hastalığı glıuten duyarlılığına verilebilecek en çarpıcı örnektir, ancak birçok kişi tam manasıyla çölyak hastası olması bile gluten karşı duyarlılık gösterir. Ne yazık ki arpa, yulaf, çavdar ve buğday kısacası hepsi [her ne kadar buğday aralarında en suçsuzu olsa da gluten içeren hububatlardır.

2- Dikkatli olması gereken ikinci grupsa ürik asitle ilintili sorunlar yaşayanlardır, mesela gut veya böbrek taşı olanlar; yulaf pürin içerir ki bu, vücutta ki ürik asid oluşumunda ki etkili maddedir.

ASLA UNUTMAYIN
Aldığınız yulaf ezmesinin içine eklenen şekerli ve mısırlı karışımlar farklı bir kombinasyon yaratır. Hazır paketleri alırken sade yulaf ezmesi yazmasına dikkat edin.Yaratılmış bir oyunun bir parçası olmayın. Genelde yapımında tatlandırıcı kullanılır, bu da diyabet hastaları için potansiyel faydasının yok olmasına sebep olur. Yulaf ezmesi ne kadar az işlenirse lif oranı o kadar yüksek,glisemik yükü o kadar düşük dolayısıyla sizin açınızdan faydası da o kadar çok olur. Afiyet olsun….

TAVSİYE: yulaf ezmesini süt ile pişirin içine rendelenmiş elma ,tarçın ve dövülmüş ceviz ekleyin muhteşem lezzetli bir karışım oluşuyor . İsterseniz sabah kahvaltınızda isterseniz ara öğünde tüketebilirsiniz. Bebek ve çocuklarınıza muz ezerek verebilir bu faydalı tahıla alışmasını sağlayabilirsiniz. Kendi kızım Duru haftada 4 gün bu karışımı kahvaltıda afiyetle tüketiyor… hatta artık kendisi hazırlıyor. Bir şey daha; yulafın pişirilmesi şart değildir. İzninizle artık baklayı azımdan çıkarayım. Hiç süper marketlerde üzerinde “YULAF EZMESİ” yazılı tahıl kurusuna rastladınız mı ? Bunlar ham yulaftır harikadırlar, ben her zaman onlardan alıyorum kızıma da ondan veriyorum , süt ya da meyve suyuyla ya da hatta sıcak suyla hafif ıslatırım.Birkaç dakika öylece bırakırım, sonra üzerine fındık, fıstık, meyve atarım,oldukça başarılı! Dolayısıyla çok pratik vakit olmayan zamanlarda hızla hazırlanıp tüketilebilir.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı