Tam Tahıllı Beslenme Ömrünüzü Uzatabilir

Kapsamlı ve uzun yıllar devam eden bir araştırmanın sonucuna göre düzenli olarak tam buğday ekmeği ya da yulaf gibi diğer tam tahılları tüketmek ömrünüzün uzamasına yardımcı olabilir.

Harvard Üniversitesi tarafından 1984-2010 yılları arasında yürütülen, 26 yıl devam eden ve 118.000 sağlık çalışanına beslenme alışkanlıklarına ilişkin anket sorularının 2-4 yılda bir sorulduğu araştırmada oldukça çarpıcı bir sonuç elde edildi. Çalışma kapsamında 27.000 kişi yaşamını yitirirken, tam tahılları en çok tüketen gruptakilerde, tam tahılları en az tüketen gruptakilere kıyasla 1/3 oranından daha az ölüm gerçekleştiği ortaya kondu. Araştırmaya göre tam tahıllarla beslenenlerde genel ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde risk azalması tespit edilirken, kansere bağlı ölümler ile tam tahıllı beslenme arasında ilişki belirlenemedi.

Buğday, yulaf, çavdar ve arpa gibi tüm tahılların yapıları 3 bölümden oluşmaktadır. En dış yüzeyde bulunan ve kepek olarak da bilinen kabuk kısmı tahıl tanesinin koruyucu tabakasıdır. Tahılın embriyo ya da rüşeym olarak adlandırılan bir diğer kısmı tahıl tanesinin filizlenmesini sağlayan canlı bölümüdür. Tahıllardan unun elde edildiği ve tahılın %85’ini oluşturan kısmı ise endosperm ya da tane içi olarak adlandırılır.

Tahılların rafine edilerek un haline getirilmesi sırasında üreticiler, kabuk ve rüşeym kısmını saf un elde etmek için atarak, sadece kalori açısından zengin olan endosperm kısmını kullanırlar.

Yukarıdaki araştırma sonuçlarında da görüldüğü üzere tahılların 3 kısmının birlikte yani tam tahıl olarak tüketilmesi sağlık açısından çok daha faydalıdır.  Çünkü;

  • Tahılın kabuğunda yüksek miktarda posa bulunur. Posalı olması sebebiyle tam tahıllar daha yavaş sindirilir ve kan şekerinin sağlığa zararlı şekilde yükselmesini önler.
  • Tam tahılların tüketimi tokluğu daha kalıcı kılarak kilo almanın ve bel bölgesinin kalınlaşmasının önlenmesine yardımcı olur.
  • Hem kabuk hem de rüşeym kısmı E vitamini ve magnezyum da dahil olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve antioksidan bileşiklerden zengindir.
  • Kabuk ve rüşeymi alındığında tahılın protein değeri %25 azalmaktadır ve 17 önemli besin bileşiği bu yüzden kaybedilmiş olur.

Tam tahıllarda bulunan pek çok faydalı bileşik bir arada çalışıp, sinerjik bir etki ile sağlığa olumlu katkı yapmaktadır. Beyaz ekmeği yaşamınızdan olabildiğince çıkartıp, beslenmenizi tam tahıllı ekmekleri içerecek şekilde yeniden düzenlemeniz uzun ve sağlıklı bir yaşama doğru, daha sağlam adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. Beslenmenin temel kuralı olan ölçülülüğü göz ardı etmeden tam tahıllı ekmeklerin keyfini çıkarabilirsiniz.