Et alerjileri arasında balık ve deniz ürünleri alerjileri en yaygın görülenler olsa da bazı insanların tavuk etine de alerjisi olabilmektedir. Tavuk etine alerjisi olan pek çok kişi tavuk etini yedikten ya da dokunduktan sonra bazı hafif semptomlar ve buna bağlı rahatsızlıklar hissederler. Fakat bazı kişilerde tavuk eti alerjisi ileri boyuttadır ve ciddi tıbbi müdahale gerektirir.
Bu yazımızda tavuk alerjisi nedir, yumurta alerjisi ile ilişkisi nasıldır, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır gibi konularda bilgi vereceğiz.
Tavuk Alerjisi ya da İntoleransı Nedir?
Bazı insanlar tavuk etine, tüylerine, yumurtasına ya da diğer tavuk ürünlerine karşı alerjik olabilirler. Alerjisi olanlarda ciltte kabarma ya da kızarıklıklar gibi belirtiler oluşurken, intoleransı olan kişilerde daha çok sindirim sistemini etkileyerek ishal gibi belirtilere neden olur.
Tavuk Alerjisi Yaygın mıdır?
Tavuk alerjisi nadir görülür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Okul çağı öncesinden başlayarak en çok ergenlik döneminde rastlanır.
Tavuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Tavuk alerjisi ya da intoleransı olan kişiler tavuk eti yedikten ya da tavuğa dokunduktan sonra aşağıdaki belirtilerden bazılarını yaşayabilir:
*öksürme, hırıltı
*ciltte kızarıklık ya da kabarma
*kurdeşen
*Şişmiş dil ya da dudak
*hapşırma
*mide bulantısı ya da kusma
*karın ağrıları, kramp
*boğazda şişme
*ishal
*gözlerin sulanması
Daha ağır seyreden durumlarda anafilaksi olarak bilinen tehlikeli bir alerjik reaksiyon yaşanabilir. Bu durumda şu belirtiler görülür:
*Kalp çarpıntısı
*düşük kan basıncı
*nefes darlığı
*bilinç kaybı
Eğer tavuk eti yedikten ya da çiğ tavuk eti ile temas ettikten sonra yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız anafilaksi nedeniyle acil müdahale gerektirir. Derhal hastaneye başvurmalısınız.
Tavuk Alerjiniz Varsa Yumurtaya da Alerjiniz Olur mu?
Tavuk alerjisi ile yumurta alerjisi birbirinden bağımsız olarak gelişir fakat birbirlerini tetikleyerek ikincil alerjiye de neden olabilir. Fakat bu çok nadir bir durumdur. Hem tavuğa hem de yumurtaya alerjisi olan insan sayısı çok azdır.
Tavuk Alerjisi Yönetimi ve Tedavisi Nasıldır?
Tavuk alerjisi olan kişiler çiğ ya da pişmiş tavuk eti ile temastan kaçınmalıdır. Aslında aksi doktor tarafından belirtilmedikçe her türlü tavuk ürününden uzak durmasında fayda vardır.
Bazı kişilerin tavuk yumurtasında ve özellikle çiğ ya da az pişmiş olanlarından kaçınması gerekir. Pek çok hazır üründe, hamur işlerinde yumurta ve türevleri bulunabilir. Bu kişiler ürün etiketlerini kontrol ederek tüketmelidir.
Dikkat etmenize rağmen bir temas söz konusu olduysa doktorunuzun önerisi ile antihistaminikler kullanılabilir. Ya da daha ağır durumlarda hastaneye yatarak tedavi alınır ve epinefrin adlı enjeksiyon uygulanır.
Tavuk alerjisi olanlar diğer kümes hayvanlarına da alerji geliştirebilirler. Evcil kuşlar bile bazen sorun yaratabilir.