Tuz, Kilo Alımınıza Neden Olabilir

Şişmanlamanın arkasında yatan nedenlere ilişkin tartışmalar yapılmaya devam ederken, 2 yeni araştırmanın sonuçları bizi şişmanlatan şeyin tuz olabileceğini söyledi. Elbette ki tuzun kalorisi bulunmamakta ama bu yeni bulgulara göre tuz alımı (sodyum) vücuttaki biyolojik süreçleri etkileyerek doygunluk hissi ve yemeyi durdurma üzerinde rol oynamaktadır.

Avusturalya Deakin Üniversitesi tarafından yürütülen 2 araştırmada yağ tadına daha duyarlı kişilerin besinleri daha yağlı bir şekilde tükettikleri belirlenmiştir. Bu çalışmalarda şaşırtıcı olan ise besinlerdeki tuzun, yağa olan duyarlılığınızı etkilemesidir.

İlk çalışmada 49 sağlıklı yetişkin kişiye 4 farklı yağ ve tuz oranlarındaki domates çorbaları sunulmuştur. Tadım testlerinden sonra kişilere çorbaların lezzetleri ve daha fazla yemek isteyip istemeyeceklerine ilişkin sorular sorulmuştur. Tuz eklenmemiş çorbada az yağlı olan tercih edilirken, tuz eklendikten sonra bu tercihte değişim olmuştur. Tuz içeriği arttığında daha lezzetli bulunan çorbaların daha yağlı olanlar olduğu belirlenmiştir.

İkinci çalışmada 48 sağlıklı yetişkine farklı yağ ve tuz oranları olan 4 farklı makarna ve sostan oluşan yemek sunulmuştur. Kişilere tuzu az, yağı fazla olan makarna ve sos verildiğinde %11 daha az tükettiklerini belirlemişlerdir. Tuzu ve yağı fazla olan makarna ve sos verildiğinde ise yemekteki sodyum içeriğinin yükselmesi sebebiyle doygunluk hissinin geciktiği ve daha fazla yemek yedikleri ortaya çıkmıştır.

Araştırmacılara göre vücudumuzun ne zaman yemeyi durduracağımıza ilişkin biyolojik mekanizması bulunmaktadır. Yağa duyarlılığı yüksek kişilerde yağ tüketimi bu mekanizmayı aktive etmektedir. Yemeğe tuz eklendiğinde ise bu mekanizma körelerek daha fazla yemek yeme ile sonuçlanır. Bu da zamanla daha yağlı yemenize ve yağa duyarlılığınızın azalmasına neden olur. Bu durumda da aynı doygunluğa ulaşabilmek için daha fazla yemeye ihtiyaç duymanıza sebep olacaktır.

Tuz tüketiminizi azaltarak sağlığınızı koruyun ve fazla kilolarınızla mücadelede vücudunuza yardımcı olun. Hazır gıdaları sınırlandırmak ve evde hazırladığınız yemeklere daha az tuz ekleyerek tüketiminizi azaltın.

Beslenme rehberlerine göre 50 yaşına kadar günlük sodyum alımının 2.300 mg. ile sınırlandırılması önerilir. 50 yaş üstü kişiler ile şeker, tansiyon ve böbrek hastalığı olanların günde tüketmesi önerilen sodyum miktarı ise 1.500 mg.’dir. Türkiye’de yapılan araştırmalarda ortalama tuz/sodyum tüketimimiz ise önerilenden 3 kat fazladır. Gerek ülkemizde gerekse dünyada tuz tüketiminin yüksek olmasında hazır besinlere eklenen fazla tuzun anlamlı katkı yaptığı da bir başka gerçek olarak ortadadır.  Salam, sosis, sucuk, zeytin, peynir, ekmek, kraker, bisküvi, et suyu, turşu ve salamura ürünler ile fast food gibi pek çok hazır besin fazla tuz içermektedir. Aşırı soydum tüketiminin kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, böbrek fonksiyon bozuklukları, astım, ülser ve bazı kanserlere neden olabileceği bilinmektedir.