Uyumaya Yardımcı İçecekler

Yetişkin bireylerin her gün 7-9 saat uyuması önerilir. Ancak bazıları için her gün bu saat aralığındaki kadar uyumak her zaman mümkün olamamaktadır.

Sağlıklı bir yaşamın en önemli bileşenlerinden biri olduğu bilinmesine karşın düzenli ve yeterli uyku çoğu zaman göz ardı edilir. Oysaki çok az ya da çok fazla uyumak artan depresyon, kalp hastalıkları, diyabet ve erken ölüm riski ile ilişkilidir.

Eğer siz de uyuma konusunda güçlük çekenlerdenseniz ve yeteri kadar uyuyamıyorsanız gece yatmadan önce bu yazıdaki içeceklerden içerek uyumanıza yardımcı olabilirsiniz.

Ilık süt:

Ilık süt pek çoğumuzun uykuya yardımcı olduğunu bildiği bir içecektir. Bunun nedeni sütün içeriğinde bulunan triptofandır. Triptofan, mutluluk ve rahatlama hissini veren serotonin üretimini arttırır. Serotonin ise uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun öncüsüdür.

Melatoninin uyku bozukluklarıyla mücadelede etkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Aynı şekilde yapılan çok sayıdaki çalışma ılık sütün uyku kalitesini iyileştirebileceği ve gece uyanmalarını azaltabileceği şeklinde sonuçlar vermiştir.

Yatmadan öce bir bardak ılık süt içerek uyumanıza yardımcı olup olmadığını test edebilirsiniz. Laktoz duyarlılığınız ya da süt alerjiniz varsa uyumaya yardımcı diğer içecekleri tercih edebilirsiniz.

Nane çayı:

Nane; geleneksel tıpta yüzyıllardır antiviral, antimikrobiyal ve anti alerjik özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Nanenin hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Akşamları mide-sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı nane çayı içmenin iyi geldiği bilinmektedir ancak uyumaya nasıl yardımcı olduğuna ilişkin bilimsel kanıtlar yetersizdir.

Nane çayı genel olarak sağlık açısından güvenlidir ancak bazı hazımsızlık, diyabet ve tansiyon ilaçlarıyla etkileşime girebilir. İlaç kullanıyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır.

Kedi otu çayı:

Kedi otu uykuyu teşvik ettiği ve uykusuzluğu giderdiği bilinen bir bitkidir.  Kedi otunun özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda uykusuzluğa iyi geldiği ve uyku kalitesini arttırdığı yönünde veriler bulunmaktadır. Bir çalışmada 4 hafta süresince kedi otu kapsülü verilen menopozal kadınların uyku kalitesinde %30 iyileşme kaydedilmiştir.

Bir başka çalışmada ise yüksek dozlarda kedi otunun kaygı bozukluğu yapabileceği bildirilmiştir. 3 yaşından küçükler ile gebe ve emziren annelerin kullanımı önerilmez.

Bazı ilaçlarla ve alkol ile etkileşime girebilir. Kedi otu çayını tüketmeden önce sağlık uzmanlarına danışmanız önerilir.

Papatya çayı:

Papatya çayı; soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmek, iltihaplanmayı azaltmak ve cit sağlığını iyileştirmek gibi sağlık faydalarına sahiptir.

Bazı araştırmalara göre papatya çayının uyku kalitesi üzerinde de olumlu etkileri olabilmektedir. Bir çalışmada yaşlı erkeklere 60 gün süresince 400 mg papatya özü verilmiş ve kişilerde uyku kalitesinin arttığı belirlenmiştir.

Kadınlar üzerine yapılan bir çalışmada ise katılımcılara 2 hafta boyunca papatya çayı içirilmiş ve sonucunda kadınların uyku kalitesizliğine bağlı fiziksel belirtilerinde iyileşme kaydedilmiştir.

Papatya çayı kaygıyı azaltabilir ve uykusuzluğa iyi gelebilir. Papatya çayının herhangi bir olumsuz yan etkisi bulunmamaktadır.

Muzlu badem sütü:

Badem sütü ve muz uykusuzluk için muhteşem ikilidir. Badem sütü uykuyu teşvik eden hormonlar ve ve minerallerden zengindir. İçeriğinde magnezyum bulunur ki magnezyumun uykusuzluğun tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Muz da magnezyum, triptofan ve melatonin açısından zengindir.

Muzlu badem sütü yapmak için; 1 muz ve 250ml badem sütünü karıştırarak içebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı badem ezmesi ve buz eklenebilir.