KUŞKONMAZ
Tüketimi çok yaygın olmayan , ancak çok faydalı bir sebzeden bahsedeceğim bugün. Ege bölgesinde çok tüketilen bir bitki. Erkeği ve dişisi var. Evet KUŞKONMAZ. Muhteşem bir lezzet. Izgaralarınızla veya bir salata çeşidi olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kuşkonmaz kökü ve sapları vardır. Kökü eski dönemlerde diuretic ilaç olarak yaygın olarak kullanılırdı. Kök bölümünde steroidal glikozitler bulunması sebebiyle duygusal iniş çıkışlarda dengeyi sağladığı söylenebilir. Afrodizyak etkili özelliği bilimsel kaynaklarda bulunmasa da eski dönemlerde özellikle Hindistan’da sperm arttırmak ve yumurta gelişimini sağlamak amacıyla kullanıldığına dair veriler bulunmaktadır. Içinde kan damarlarını koruyan antiinflamatuar etkiye sahip ve hücre hasarını önleyen, kanserle savaşan kuersetin flavonoidi de mevcuttur.
Kuşkonmaz aynı zamanda vücutta ki en önemli antioksidanlardan biri olan glutation açısından da zengindir. Glutation ; sistein, glutamic asit, glisin bileşkesidir. Göz sağlığı, bağışıklık sistemi, karbonhidratların vücutta enerjiye dönüşümünü sağlar, damar tıkanıklığı yaratan serbest radikallerle savaşır.
Kuşkonmazda bağırsaklarımızda ki faydalı bakterileri besleyen ve gastrointestinal sağlığı desteklemeye yardım eden özel bir lif tipi olan inulin vardır. İNÜLİN Bağırsak bakterilerinin artmalarını sağlarken, aynı zamanda kalsiyum ve magnezyum emilimini arttırır. Besinsel olarak, çözünebilir bir liftir ve genellikle prebiyotik olarak görülür. Bu sebeple sindirim sistemini destekler. Aslında bir çeşit polisakkarittir. Ancak kan şekerini yükseltmez. Insulin salınımını arttırmaz, trigliseriti yükseltmez.
Kalorisi çok düşük bunun yanında , besin değeri bakımından çok zengindir. Bir kase pişmişkuşkonmaz 268mcg folit asit bulunur. Homosistein olarak adlandırılan damarlar da harabiyet yaratan metaboliti azaltmaya yardımcı olan önemli bir B vitaminidir,
404mg potasyum içerir. K vitaminin den de zengindir. K vitamin vücutta sağlıklı bir pıhtılaşma ve güçlü kemikler için gerekli olan bir vitamindir.
Bir kase kuşkonmazda 40 KALORİ ve 3.6 gr lif bulunur.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı