YETİŞKİN İNSANLARDA KİLO KAYBI SIRASINDA PROTEİNDEN ZENGİN BESLENMEK UYKU KALİTESİNİ ARTTIRIR

Purdue Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre proteinden zengin diyet yapan hafif şişman ve obez yetişkinlerin uyku kalitesini arttığı bulunmuştur.

Birçok araştırma uykunun diyet ve kilo üzerindeki etkisine bakar. Ama “bizim araştırmamız proteinden zengin bir diyetin kilo kaybının uyku üzerinde ki etkisini sorar” diyor beslenme bilimi profesörü Wayne Campbell. “Biz orta yaş grubunda uygulanan kaloriden kısıtlı ve proteinden zengin bir beslenmenin uyku kalitesini arttırdığını bulduk” diyor. Bu uyku kalitesi aynı miktarda kilo kaybeden ancak diyetinde normal düzeyde protein bulunduran insanlarınkinden daha iyidir.

Sonuçlar American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanmıştır. Bu yayın American Society for Nutrition’a bağlıdır. Bu araştırmaya Beef Checkoff, National Pork Board, National Dairy Council, Purdue Ingestive Behavior Research Center ve National Institutes of Health destek olmuştur.

14 kişilik katılımcıya sahip bir pilot çalışmada kilo kaybı sırasında diyetinde proteinde zengin beslenenlerin 4 haftalık süre sonunda uyku kalitesinin arttığı tespit edilmiştir. Daha sonra yapılan ana çalışmada 44 hafif şişman ve obez katılımcı dahil edildi. Normal ve yüksek protein alan her iki grupta 3 haftalık diyete adapte olma süreleri sonrasında; grupların ikisi de kilogram başına 0,8 veya 1,5 g günlük 16 hafta boyunca aldılar.

Katılımcılara her ay çalışmaları boyunca kaliteli uyku uyuyup uyumadıkları hakkında anket yapıldı. Bu katılımcılardan yüksek oranda protein tüketenlerin kilo verirken uyku kalitelerinin 3 ya da 4 aylık diyet sonrası uyku kalitesi artmıştır.

Bir diyetisyen bir beslenme programı geliştirdi. Enerji ihtiyaçları 750 kalori/gün olan içinde yağ ve karbonhidrat bulunan protein miktarını yüksek veya normal olarak ayarladı. Bu 2 araştırma grubunda kullanılan protein kaynakları; kırmızı et, domuz eti, soya proteini, süt proteini ve kurubaklagil proteini olarak çeşitlilik gösterir.

Beslenme ve diyetetik doktora öğrencisi Jing Zhou “Kısa uyku süresi ve uyku kalitesinin düşüklüğü metabolik, kardiyovasküler hastalıklar ve erken ölüme neden olur” diyor.

Uyku probleminin yaygınlığını göz önünde bulundurarak hayat tarzının beslenme biçimini değiştirmenin uyku kalitesini arttırdığını bilmek önemlidir.

Campoll’in laboratuvarı ayrıca diyetsel protein miktarı, kaynağı, iştah, vücut ağırlığı ve vücut şeklini nasıl etkilediğini araştırmıştır.

Campoll “Bu araştırma uyku kalitesini kilo kaybederken yüksek protein alımının pozitif sonuçları ve vücut yağ kaybı, kas kütlesinin korunması, kan değerlerinin olumlu bir şekilde  değişmesine etki eder” diyor.

Uyku insan sağlığının en önemli düzenleyicisi olarak bilinir. Bizim araştırmamız sıkı bir diyet programının uykuyu nasıl etkilediği ile ilgili olan ilk çalışmadır. Biz kilo kaybı sırasındaki uyku kalitesindeki artıştaki gelişmeyi gösterdik ki bu da ilginç bir durumdur ve sonuçlarımızı doğrulamak için uykunun objektif ölçümü ile ilgili daha çok araştırmaya ihtiyacımız olduğu vurgusunu yapıyoruz.