Biz insanlar hem bitkilerle hem de hayvansal gıdalarla beslenerek hayatımıza devam ediyoruz. Vejeteryalık benim dünyam da yok. Hele veganlık kesinlikle yok. Sağlıklı da değil zaten. Ancak işlenmiş etler hiçbir zaman tükettiğim hayvansal kaynaklı ürün değildir. Market alışverişlerinde mutlaka aldığım ve günlük beslenmem de vazgeçemediğim ve bütün danışanlarıma önerdiğim bir gıda YOĞURT.
Kökeni çok eski çağlara dayanıyor. Yoğurdun pek çok çeşidi var. Probiyotik, normal mayalı, meyveli, light, laktozsuz, kefir gibi.
Yoğurt bir bakıma gençlik iksirlerinden biri. Yoğurdu diyetlerden çıkaran beslenme uzmanlarına şaşırıyorum resmen. Uzun çağlardan bu yana gelen muhteşem gıdanın günümüzde sakın tüketmeyin çok kötü bir besin şeklinde deşifre edilmesi aynı zamanda üzücü.
Yoğurt nasıl yapılıyor. Nasreddin hoca misali tabii gölü mayalayarak değil 🙂 JYogurt sütün canlı dost organizma kültürleriyle pıhtılaştırılmasıile yapılıyor. Kalsiyum açısından çok zengin , B2 ve B12 vitaminleri açısından da önemli bir kaynak. Ayni zaman da magnezyum ve potasyum kaynağı. Barsak floramızın düzenlenmesi açısından şiddetle tüketilmesi gereken bir gıda. Çeşitli çevresel faktörlerle bozulan barsak floramız yoğurdun içindeki dost bakterilerle (özellikle probiyotik vet prebiyotik olan yoğurtlar)tekrar düzene girmeye başlıyor.Yani bakterimi aman tanrım demeyin. Vücudumuzun iyi bakterilere çok ihtiyacı vardır. Gastrointestinal sistem sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli. İşin içine bağışıklık sistemi girince gençlik iksiri neden denildiğini daha iyi anlıyoruz. Güçlü immun sistem genç dinamik vücut.
Ayrıca özellikle glisemik indeks diyetlerin de yüksek miktarda kullandığımız bir besin. Vücuda alınan şekerin emilimini azaltmak için çok lezzetli ve kolay bir yol.
Ben yoğurdumu kendim yapmayı tercih ediyorum. Kızım Duru doğduğundan bu yana yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. Böylece gereksiz katkı maddelerini şeker, jelatin, nişasta ve diğer boş kaloriler de tüketilmemiş oluyor.
Piyasada satılan yoğurtları tüketecekseniz en azından organik olan yoğurdu veya probiyotik mayalı olanları tercih etmenizi öneririm.
EV YAPIMI YOĞURT:
2 lt süt, 3 çorba kaşığı( probiyotik sade yogurt)
YAPILIŞI:
Sütü kaynatın, parmağınız yanmayacak ısıya gelene kadar soğutun ama ılık olsun, 3 çorba kaşığı mayanızı ekleyin ve iyice karıştırın. Cam , seramik veya kilden yapılmış kaplara dökün, streç film ile kaplayıp tepsiye dizin, 12 saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıp dolaba kaldırın. Kalorifer yanında olması pratik oluyor. Eğer yaptığınız yoğurttan keyif alarak yerseniz yaptığınız yoğurttan yeni yoğurtlar üretebilirsiniz.
En sevdiğim yogurt meyve karışımları;
Yogurt ve muz
Yogurt , elma, tarçın, 2 yarım dövülmüş ceviz
Yogurt ve dondurulmuş berryler içine 2 yarım dövülmüş ceviz
Veeeee yazın şeftali ve yoğurt mükemmel bir lezzet.
Aslında bu meyveli karışımları istediğiniz her meyve ile yapabilirsiniz. Mükemmel karışımlarınızı yaratabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanın…
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı