Yüksek tansiyon ile mücadele ediyorsanız beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yiyecekler ve içecekler kan basıncınız üzerinde son derece etkilidir. Özellikle bazı gıdalar tansiyonu yükseltici özellik taşırken bazıları tansiyonu düşürür. Fazla kilolu olmak da yüksek tansiyon açısından bir risk faktörüyken kilo vermek tansiyonunuzun daha normal düzeylere inmesine yardımcı olabilir.
Eğer siz de yüksek tansiyonunuzu kontrol altında tutmak istiyorsanız, aşağıdaki listede yer alan yüksek tansiyon açısından uzak durulması gereken besinleri öğrenmeli ve günlük beslenme planınızda bu yiyecek ve içecekleri sınırlandırmalısınız.
Tuzlu yiyecekler ve içecekler:
Tuz ve tuzlu gıdalarda yoğun olarak bulunan sodyum tansiyonu yükseltebilir ve ne yazık ki pek çoğumuz günlük önerilen miktarın çok üzerinde sodyum tüketiriz.
Çok fazla tuz yüksek tansiyondan bağımsız olarak da kalp sağlığınız için iyi değildir. Tuzlu yemeye alışıksanız başlangıçta tuzu azaltmak zor gelebilir. Yedikleriniz eskisi kadar lezzetli gelmeyebilir fakat damak tadınızı değişmesi çok fazla zaman almayacaktır. Kısa bir süre sonra tuz eklemeseniz de yedikleriniz lezzetli hale gelecektir. Tuzun yerine çeşitli baharatlar kullanarak da yemeklerinizi damak tadınıza yakın hale getirmeniz mümkündür.
Yemeklerinize eklediğiniz sofra tuzu dışında pek çok hazır besin sodyum açısından zengindir. Bunlar arasında ekmekler, sandviçler, pizzalar, şarküteri et ürünleri, hazır çorbalar, peynirler, turşular, salamura ürünler, tuzlu çerezler, krakerler, cipsler ve salata sosları gibi pek çok gıda bulunur. Hazır ürünlerin içerik etiketlerini inceleyerek sodyum oranı daha düşük oranları tercih etmelisiniz.
Şekerli yiyecekler ve içecekler:
Şekerli besinlerin genel olarak sağlığa faydaları düşüktür. Kilo aldırır ve tansiyonunuzu yükseltebilir.
Bazı çalışmalara göre yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar yüksek tansiyon ile ilişkilidir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu günümüzde hazır tatlılarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Diyabet hastaları üzerinde yapılan çalışmalarda da şekerli besinlerin tansiyonu arttırdığına dair kanıtlar elde edilmiştir.
Şeker/ yüksek fruktozlu mısır şurubu marketten satın aldığınız pek çok hazır yiyecek ve içecekte bulunur. Bu sebeple içerik etiketlerini inceleyin ve yoğun şekerli ürünleri almamaya özen gösterin.
Kahve ve çay gibi sıcak içeceklerinize şeker ilave etme alışkanlığınızdan vazgeçin.
Kafeinli içecekler:
Şekerli pek çok hazır içecek aynı zamanda kafein içerebilir. Kafein kan basıncını geçici olarak arttırabilir. Kahveden vazgeçemeyenlerdenseniz kafeinsiz olanları tercih edebilirsiniz. Enerji içecekleri ile gazlı içeceklerin pek çoğunun kafein içerdiğini de unutmayın ve bu içecekleri de sınırlandırın.
Doymuş yağlar:
Doymuş ve trans yağlar hem kalbiniz hem de kan damarlarınız için zararlıdır. Kan basıncını düşürmek ya da yüksek tansiyonu düşürmek istiyorsanız doymuş ve trans yağları sınırlamanız önerilir.
Bu yağlar pek çok hazır gıdada bulunur. Hazır tatlı ve tuzlu yiyecekler, salam, sosis ve sucuk gibi et ürünleri ile süt ürünleri doymuş yağ içerir.
Et tercihinizi ızgara ya da fırında pişmiş balıklardan yana kullanabilirsiniz. Tavuğun göğüs etini ve kırmızı etlerin yağsız olanlarını tüketebilirsiniz.
Süt, yoğurt ve peynir gibi Süt ürünlerinde ise az yağlı ya da yağsız olanlar tercih edilmelidir.
Alkol:
Çok fazla alkol içmek tansiyonu yükseltebilir. Alkol tansiyondan bağımsız olarak da kalbiniz için kötüdür.
Alkolün vücudunuza neredeyse hiç faydası olmadığı gibi yüksek kalorisi ile kilo alımınızı teşvik eder ve sağlıklı besinin yerini alabilir.
Alkol seven biriyseniz alımınızı günde 1 kadeh/bardak ile sınırlayın. İyisi mi alkollü içecekleri yaşamınızdan çıkarın.
Tansiyonu düşürmek için ne yememeniz ve içmemeniz gerektiğinden bahsettik. Peki, neleri yiyebilirsiniz?
Tam tahılları, yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sebzeleri, tercihen şeker oranı düşün meyveleri, tuzsuz olmak koşulu ile yağlı tohumları (ceviz, badem, fındık vs) ve çekirdekleri (ay çekirdeği, kabak çekirdeği vs.), bakliyatları, balıkları, yağsız kırmızı etler ve kümes hayvanlarının etlerini, zeytinyağı başta olmak üzere bitkisel yağların pek çoğunu ve baharatları beslenmenizde dengeli bir şekilde bulundurabilirsiniz.