Yumurtanın Beyazın mı Yoksa Tamamını mı Yemeli?

Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır. Fakat yumurtanın besin değerlerini akı ve sarısı olarak ayrı ayrı incelediğimizde yumurta sarısının üstün yanları ortaya çıkar ve aslında yumurtanın yararlarının pek çoğunun sarısında olduğu görülür.

Bu yazıda yumurta akı ile sarısının besin değerlerini ortaya koyup, yumurta tüketirken sarısını yemeyerek neleri kaybettiğinizi anlatmaya çalışacağım. Umuyorum ki; düşük kalorisi, protein, vitamin ve mineral zenginliği ile sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan yumurta tüketiminizi, aşağıdaki bilgiler doğrultusunda yeniden düzenlersiniz.

Yumurtanın Besin Değerleri

Yumurta beyazının %90’ı su ve %10’u proteinden oluşur. Yumurtanın sarısını çıkarıp sadece akını yediğinizde, yumurtanın besin değerleri büyük oranda değişecektir. Aşağıdaki tabloda yumurta beyazı ve bütün yumurtanın besin değerleri karşılaştırılmıştır. Yüzdesel değerler günlük ihtiyacı karşılama oranlarıdır.

Yumurta akı Bütün yumurta
Kalori 16 71
Protein 4 gram 6 gram
Yağ 0 gram 5 gram
Kolesterol 0 gram 211 mg
A vitamini 0% % 8
B12 vitamini 0% % 52
B2 vitamini % 6 % 12
B5 vitamini % 1 % 35
D vitamini 0% % 21
Folat 0% % 29
Selenyum % 9 % 90

Gördüğünüz üzere yumurta akı daha düşük kaloriye sahip olma avantajına karşın bütün yumurta ile kıyaslandığında protein de dahil olmak üzere tüm besin değerlerinden daha fakirdir. Yumurta akında 4 gram protein bulunurken tüm yumurtadaki protein miktarı 6’dır.

Kimler Yumurta Akını Tercih Edebilir?

Yumurta akı, düşük kalorisi ve yüksek protein içeriği ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler için iyi bir besindir. Yumurtadaki proteinin %66’sı beyazındadır. Yumurta proteini, gıdalar yoluyla alınması gereken tüm aminoasitleri içerir ve biyoyararlılığı en yüksek proteindir. Yumurta akı yemek, iştahı azaltmayı ve daha uzun süreli tokluğu sağlayabilir. Beslenmede yeterince protein bulundurmak özellikle kilo vermeye çalışanlarda vücut kaslarının korunmasına yardımcı olur.

Yumurtanın bütününde kalori miktarı arttığından, kilo verme diyeti uygulayanlar sadece yumurta akını tüketmeyi düşünebilirler.

Yumurta Kolesterolü Zararlı mı?

Yumurtanın yüksek kolesterol içeriği uzun yıllar tartışılmıştır. Eskiden yaygın bir şekilde insanlara sadece yumurta akı yemeleri önerilmiştir. Fakat son çalışmalar göstermiştir ki, yumurta kolesterolü insan için bir sorun teşkil etmemektedir. Çok az sayıdaki insan yumurta yediğinde kan kolesterol düzeyleri yükselir. Bunun nedeni de bu insanlardaki genetik yatkınlığın olmasıdır.

Yumurtayı Sarısıyla Birlikte Yiyin

Sonuç olarak eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, atlet veya vücut geliştirme sporlarıyla uğraşıyorsanız ya da gıdalardaki kolesterol kan kolesterolünüzü yükseltiyorsa ki bu çok zayıf olasılıktır, yumurta akını tek başına yemek sizin için cazip olabilir. Fakat yumurtanın tümü ile yumurta akı kıyaslandığında yumurta akının besin değerlerinin çok daha düşük olduğunu unutmayın. Yumurtanın tamamını yediğinizde vitaminleri, mineralleri, fazladan proteini ve bazı sağlıklı yağları da almış olursunuz.

Yumurta sarısında lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için önemli olan iki antioksidan madde bulunur. Ayrıca B grubu bir vitamin olan kolin açısından da yumurta sarısı çok zengindir. Kolin pek çok insanda eksikliği görülebilen bir maddedir. Hücrelerin yapısının korunması, metabolizmanın sağlıklı işlemesi, DNA sentezi ve sağlıklı bir sinir sistemi için gereklidir.

Kilo vermek isteyenler yumurta akını tercih edebilirler demiştik fakat yumurtanın tümü yumurta akına göre yüksek olsa da diğer pek çok gıda ile kıyaslandığında düşük kalorilidir ve yüksek protein içeriği ile kalıcı tokluk sağlayıp kilo vermeye yardımcı olur. Dolayısıyla hem sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak hem de kilo vermek için diyetinizde mutlaka yumurta bulundurmanızı ve yumurtayı bir bütün olarak tüketmenizi öneririm.