Zayıflama çayı adı altında pek çok farklı ürün piyasada bulunmakta ve zayıflamak isteyenlerin tüketimine sunulmaktadır. Zayıflama çaylarının sindirimi uyardığı, metabolizmayı hızlandırdığı ve vücudu temizlediği söylenmektedir. Peki, zayıflama çayları gerçekten işe yarar mı? Yoksa yine sağlığımızla mı oynanıyor…
Zayıflama çayları genel olarak iştah kesiciler, yağ blokerleri ve metabolizma arttırıcılar olarak üç grup altında toplanmaktadır. Zayıflama çaylarının zayıflatıcı etkisi olduğuna ilişkin kanıtlar son derece yetersizdir. Bu ürünleri satan sitelerde yer alan bazı küçük çaplı araştırma sonuçları dışında elimizde bilimsel bir veri bulunmamaktadır.
ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) gibi sağlık otoriteleri de, bu çayların kilo verdirdiğini kabul etmemektedir. Bu çayların içeriğinde, zayıflatıcı etkisi olduğu gerekçesiyle bulunan kafein, kilo kaybı üzerinde önemli bir etkisi olmayan uyarıcı bir madde olarak kabul edilir. Zayıflattığı iddia edilen bir diğer zayıflama çayı bileşiği olan sinameki ise bağırsakları tahriş edici ve hafif müshil etkisi olan bir ottur.
Zayıflama Çayları reklamlarında bu çayların iştahı bastırdığı, vücudu toksinlerden arındırdığı ve daha fazla kalori yakmaya yardım ettiği iddia edilir. Çoğunlukla da çok hızlı kilo kaybı yaşandığı söylenir. Fakat gerçekte olan şey çoğunlukla, hızlı bir şekilde sıvı, katı atık kaybıdır ve aslında reel bir kilo verme durumu söz konusu değildir.
Zayıflama Çayları Sağlığa Zarar Verir mi?
Çoğu zayıflama çayı, az miktarlarda tüketildiğinde bir sağlık sorununa neden olmaz. Fakat bazen ve özellikle fazla tüketildiğinde ciddi yan etkiler yaşanabilir.
*Müshiller
Bazı zayıflama çayları doğal bir müshil olan sinameki içerir. Sinameki içeren zayıflama çaylarının olası yan etkilerine ilişkin FDA yayınlarında şunlar yer almaktadır; kasılma, mide bulantısı, ishal, kabızlığı arttırmak, bağımlılık, kolon incelmesi ve özellikle kalp hastaları için tehlikeli olabilecek şekilde potasyum düzeylerinin azalması…
*Diüretikler
Zayıflama çaylarının pek çoğu diüretik etkiye sahiptir. Diüretikler dehidrasyona, elektrolit kaybına, kas kramplarına ve ishale neden olabilmektedir.
Bunların yanı sıra, zayıflama çayları sağlığınıza zararlı olabilecek başka maddeler içebilir ve kullandığınız başka ilaçlar varsa bunlarla etkileşime girebilir. Zayıflama çayları herhangi bir düzenleyici kurumdan onaylı değildir. Sağlık otoriteleri, bu ve zayıflatma iddiası taşıyan benzeri ürünleri kullanan kişilerden çok sayıda şikayet aldıklarını raporlamakta ve insanları uyarmaktadır.
Zayıflama çay üreticilerinin hedeflediği insanlar, kilo verme konusunda umutsuzluğa düşmüş ve hızlı bir şekilde kilolarından kurtulmak isteyenlerdir. Çoğu durumda bu ürünler plasebo etkilidir ya da tüketiciler hafif bir kilo kaybı sonrasında yeniden kilo alırlar.
Zayıflama çayı ya da zayıflattığı iddia edilen bir ürünü kullanmadan önce doktora ve diyetisyene danışmalısınız. Kilo vermenin en güvenli yolunun, beslenmenizde ve yaşamınızda yapacağınız bazı değişikliklerle mümkün olduğunu unutmamalısınız. Zayıflama amaçlı takviye ürünler kullanacaksanız, bunları ancak beslenme ve yaşam şeklinizde yapacağınız değişikliği desteklemek için düşünmelisiniz.