Her bir baharatın sağlığa farklı faydaları vardır ancak araştırmalara göre bazılarının birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı olabilmektedir. Bunlardan ikisi karabiber ve zerdeçaldır. Bu yazıda karabiber ve zerdeçalın neden birlikte tüketilmesi gerektiğine ilişkin bilgiler yer almaktadır.
Zerdeçal, son yıllarda popülaritesini en çok arttıran baharattır. Hint safranı olarak da bilinen altın sarısı renkli bu baharat birçok baharatın karışımı olan körinin de ana bileşenidir. Artrit, hazımsızlık ve hassas bağırsak sendromu sorunlarının çözümüne katkı sağladığı düşünülmektedir.
Zerdeçalın potansiyel sağlık yararlarının çoğu, zerdeçalın içeriğindeki kurkumin adındaki aktif bileşiğe atfedilir. Araştırmalara göre kurkumin’in inflamasyonu azaltabileceği ve sistemik oksidatif stres belirtilerini (sigara dumanı ve endüstriyel kimyasallar gibi serbest radikallere aşırı maruz kalmanın belirtileri) iyileştirebileceğini göstermektedir.
Zerdeçal birçok sağlık sorununun doğal bir çözümü gibi gözükmekle birlikte araştırmalara göre zerdeçalın sağlık yararlarından faydalanabilmek için bu baharattan çok fazla tüketmek gerekmektedir. Karabiber ile birlikte tüketilmesi durumunda ise daha az zerdeçal yiyerek zerdeçalın faydalarından maksimum düzeyde yararlanılabilir.
Uyumlu Bir Çift: Zerdeçal ve Karabiber
Karabiber en çok tüketilen baharatlardan biridir. Karabiber bitkisinin küçük, kurutulmuş, olgunlaşmamış meyveleri olan öğütülmüş (veya bütün) karabiberlerden elde edilir.
Zerdeçal gibi, karabiber de anti-enflamatuar ve antioksidan özellikler içerir, bu da enflamatuar sağlık sorunlarını yönetmeye ve serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olacağı anlamına gelir.
Karabiberde bulunan piperin adlı aktif bileşiğin astım, artrit, kronik gastrit ve Alzheimer gibi hastalıklarla ilişkili enflamasyonu azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
Neden karabiber ve zerdeçal birlikte tüketilmeli sorusunun yanıtı ise şudur: Çünkü karabiberde bulunan piperin, zerdeçalda bulunan kurkumin’in vücutta daha fazla emilmesine yardımcı olmaktadır. Bir çalışmada 20 miligram (mg) piperin ile 2 gram (g) kurkumin’in birlikte alınması sonucunda vücut tarafından emilebilen kurkumin miktarının (biyoyararlılık olarak bilinen bir kavram) yüzde 2.000 artırdığı bulunmuştur.
Zerdeçal ve Karabiber Takviyeleri Kullanılabilir Mi?
Beslenmenizde karabiber ve zerdeçalı birlikte tüketmek akıllıca bir düşüncedir. Ancak beslenmede kullanacağınız zerdeçalın içindeki kurkumin bileşiği toplam içeriğin sadece %3’ü kadarıdır. Oysaki zerdeçal/kurkumin takviyelerinde bu oran %90’ın üzerindedir. Örneğin 0.5 zerdeçal özü içeren bir takviye aldığınızda 400mg üzerinde kurkuminoid alırken beslenmede kullanacağınız zerdeçal ile sadece 15mg kurkumin alabilirsiniz.
Bununla birlikte, takviyeler konusunda seçici olunmalıdır. Ucuz gıda takviyelerinin güvelilirlikleri düşüktür, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek dolgu maddeleri içerebilmektedir. Herhangi bir özel sağlık sorununun tedavisinde kurkumin veya piperin önerilmeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmek de önemlidir. Bunu veya başka bir takviyeyi rutininize eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışılması gerekmektedir.
Zerdeçal (kurkumin) ve karabiber (piperin) takviyeleri genellikle olumsuz bir yan etkiye neden olmaz. Yüksek dozlarda kurkumin takviyesi kullanan bazı kişilerde ishal, baş ağrısı, deri döküntüsü ve sarı dışkı gibi belirtiler gözlemlenmiştir.
Özellikle kurkumin takviyeleri; antidepresanlar, antibiyotikler, antihistaminikler, antikoagülanlar, kardiyak ilaçlar, kan basıncını düşüren diyabet ilaçları ve kemoterapi tedavileri ile etkileşime girebilir.
Bazı araştırmalara göre, böbrek taşlarına yatkınsanız ve demir eksikliğiniz varsa, önce doktorunuza danışın. Eğer hamile veya emziriyorsanız da herhangi bir takviye almadan önce muhakkak doktorunuzdan görüş almalısınız.