Zeytin ile Gelen Sağlık

Zeytin, sağlıklı beslenmenin dünya tarafından kabul görmüş ilk adresi olan akdeniz mutfağının başlıca bileşenidir. Zeytin bizim kültürümüzde de yaygın olarak tüketilen bir gıda. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi ve salataların süsü… Bu yazıda zeytinin besin değerleri ile vücudumuzu nasıl koruduğu, geliştirdiği ve güçlendirdiğine ilişkin bilgiler okuyacaksınız.

Antioksidan bir gıdadır:

Antioksidanlar vücutta bulunan ve vücuda zarar veren serbest radikallerin kötü etkilerini ortadan kaldırmak için çalışır. Antioksidanlar, serbest radikallerle mücadele ederek onları etkisiz kılar. Serbest radikallerin vücutta yaptığı şeyler arasında; erken yaşlanma, felç, kanser ve kalp krizleri de dahil olmak üzere pek çok hastalığın tetiklenmesi sayılabilir. Zeytin antioksidan açısından zengin bir besindir, yani zeytin yediğiniz her an serbest radikallerinin etkisizleştirilmesine yardımcı olacak antioksidan maddeleri vücudunuza gönderir ve vücudunuzu koruma altına alırsınız.

Düşük kalorilidir:

Bir zeytinde sadece 7 kalori bulunur. Bu düşük kalorisinin yanı sıra sindirim zor bir gıdadır. Bu nedenle zeytinler sindirilirken vücutta kalori yakımı olur ve aslında kendisinde bulunan kaloriden daha da düşük bir kalori alımı gerçekleşir.

Faydalı yağlar içerir:

İnsanların pek çoğunun düşündüğünün aksine, zeytin kilo alımına neden olmaz. Pek çok yağlı tohumda ve avokadoda da bulunan tekli doymamış yağlar içerir. Beslenmedeki tekli doymamış yağlar iyi kolesterolü arttırır. Araştırma çalışmalarında, beslenmede tekli doymamış yağ arttığında (toplamda alınan yağ miktarı artmadan), katılımcıların kan kolesterolünde, LDL (kötü) kolesterolünde ve LDL: HDL (iyi kolesterol) oranında bir düşüş yaşandığı ortaya konmuştur. Bütün bunlar kalp hastalığı riskini azaltan güzel haberlerdir.

Hafızayı korur:

Zeytin, beyindeki oksidatif stresi azaltan doğal kimyasallar olan polifenoller içerir. Beslenmenizde her gün zeytin bulundurarak hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz.

Cildi güzelleştirir:

Zeytin oleik asit içerir. Oleik asit cildin yumuşak ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Zeytin yiyerek güzelleşin!

İştah kontrolüne yardımcı olur:

Yemekten önce birkaç zeytin yiyerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Bunun nedeni, zeytinde bulunan tekli doymamış yağ asitlerinin sindirim sürecini yavaşlatması ve beyne dolgunluk ve memnuniyet mesajları gönderen kolesistokinin hormonunu uyarmasıdır.

Ağrıları azaltabilir:

Zeytinde bulunan yağlar doğal bir ibuprofen (ağrı kesici ilaçlarda bulunur) olarak işlev görebilen ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bir madde olan oleokantal içerir.

Kanser karşıtıdır:

Zeytinin antioksidan açısından zengin bir gıda olması ve antienflamatuar özelliklere sahip olması, zeytini kansere karşı doğal bir koruma haline getirir. Çünkü kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon, kanserin gelişiminde anahtar roller üstlenir. Hücrelerimiz oksidatif stres ve kronik aşırı inflamasyon nedeniyle hasar görürse kanser riskimiz artar. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri güçlü olan zeytin, sağlık için tehlikeli ikili kabul edilen kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyonu önlememize yardımcı olabilir.

E vitamini sağlar:

Zeytin, vücut yağındaki serbest radikalleri etkisizleştirme yeteneğine sahip mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. Özellikle zeytinde bulunan tekli doymamış yağlarla birlikte çalışan E vitamini, hücresel süreçleri daha güvenli hale getirebilir. Bir hücrenin DNA’sı hasar görürse, mutasyona uğrayabilir ve kanserli hale gelebilir. Çalışmalarda, zeytin ve zeytinyağı ile takviye edilmiş bir diyetin kolon kanseri riskini düşürdüğü belirlenmiştir.

Lif deposudur:

Zeytin diyet lifi ile doludur. Bağırsak sağlığını korumak için yeterli lif alımı şarttır. Bağırsak sağlığı tüm vücut sistemlerinin sağlıklı çalışmasında kilit roldedir. Daha fazla lif alımı için beslenmenize zeytin eklemeyi unutmayın.

Zeytindeki tuz/sodyum sorunu:

Kusursuz güzel yoktur. Zeytin de kusursuz bir güzel değil elbette ki. Zeytin tuzlu bir gıdadır ve zeytin başına yaklaşık 60 mg sodyum içerir. Tüketmeden önce suda bekleterek zeytinin tuz içeriğini azaltabilirsiniz. Yüksek tansiyonunuz varsa veya sodyum alımını azaltmanız bir uzman tarafından önerilmişse zeytin tüketiminizi sınırlandırmanız gerekebilir.